Na zdrowie! Sałatka z kiszoną kapustą

komentarze Brak komentarzy

Nie pojawiłam się z żadnym świątecznym wpisem, ale teraz nadrabiam przychodząc z przepisem na sałatkę doskonałą. Jest w sam raz na szarobure pory roku. Smakuje, syci, daje energię, a każdy kęs mówi: na zdrówko! To bardzo stary przepis, moja rodzina posiada go od lat. Takie dania - wspomnienia smakują mi jeszcze bardziej. Przywołują dobre myśli, karmią duszę i ciało.

Możecie użyć dowolnej drobnej fasolki, ja miałam tylko fantazyjną fasolkę adzuki i taka też się sprawdziła, ale zazwyczaj używam zwykłej, białej fasoli.

Składniki: 

½ kg kiszonej kapusty

3 ugotowane buraki

200 g ugotowanej, drobnej fasolki

300 g ziemniaków, ugotowanych i pokrojonych w kostkę

1 większa cebula, pokrojona w kostkę

oliwa

sól

Przygotowanie:

Ugotowane buraki obieramy i ścieramy na tarce, na grubych oczkach. Kiszoną kapustę kroimy. Wszystkie warzywa i fasolę przekładamy razem do miski, skrapiamy oliwą, solimy i mieszamy. Sałatka dobrze smakuje sama, sprawdzi się też jako dodatek do mięs lub kasz. To prawdziwa bomba odpornościowa i witaminowa 🙂

sałatka z kiszoną kapustą

 

 

 

 

Ot, samo zdrowie 🙂

sałatka z kiszoną kapustą

Dodaj komentarz