Nie pojawiłam się z żadnym świątecznym wpisem, ale teraz nadrabiam przychodząc z przepisem na sałatkę doskonałą. Jest w sam raz na szarobure pory roku. Smakuje, syci, daje energię, a każdy kęs mówi: na zdrówko! To bardzo stary przepis, moja rodzina posiada go od lat. Takie dania - wspomnienia smakują mi jeszcze bardziej. Przywołują dobre myśli, karmią duszę i ciało.
Możecie użyć dowolnej drobnej fasolki, ja miałam tylko fantazyjną fasolkę adzuki i taka też się sprawdziła, ale zazwyczaj używam zwykłej, białej fasoli.
Składniki:
½ kg kiszonej kapusty
3 ugotowane buraki
200 g ugotowanej, drobnej fasolki
300 g ziemniaków, ugotowanych i pokrojonych w kostkę
1 większa cebula, pokrojona w kostkę
oliwa
sól
Przygotowanie:
Ugotowane buraki obieramy i ścieramy na tarce, na grubych oczkach. Kiszoną kapustę kroimy. Wszystkie warzywa i fasolę przekładamy razem do miski, skrapiamy oliwą, solimy i mieszamy. Sałatka dobrze smakuje sama, sprawdzi się też jako dodatek do mięs lub kasz. To prawdziwa bomba odpornościowa i witaminowa 🙂

Ot, samo zdrowie 🙂

Dodaj komentarz