To był maj.

komentarze Brak komentarzy

Maj to dla mnie taki ciepły grudzień. Miesiąc, który mógłby trwać dużo dłużej niż 31 dni i codziennie przynosić kolejne wiosenne ochy i achy. Coraz dłuższe dni, pierwsze truskawki, szparagi, rabarbar, a w tym roku nawet pyszne czereśnie. I chociaż w moim rankingu miesięcy (który właściwie nie istniał do teraz, kiedy to piszę:)) zimowy grudzień jest na stałym, pierwszym miejscu, to tegoroczny maj był naprawdę udanym majem. Takim, który się pamięta, wspomina i dobrze myśli, kiedy już minie. Czerwcu, nie bądź gorszy!

Kilka wiosennych, kwietniowo-majowych kadrów poniżej.

tarta ze szparagami

Tarta ze szparagami i pierogi z truskawkami

Królowała w naszym wiosennym menu.

Raz albo dwa razy w tygodniu wypiekałam ją z różnymi dodatkami.

To było pyszne szparagowe szaleństwo.

I pierogi z truskawkami... Wiosna i lato na talerzu.

 

 

pierogi z truskawkami
fioletowe aparaty fotografia kulinarna
budyń jaglany

Kot Karlos

Karlos jest kotem wyjątkowym. Wiem, że o swoich kotach mówi tak większość ich właścicieli, ale jest to po prostu kocia prawda:) Nasz ma całą długą listę swoich przyzwyczajeń i upodobań. Kulinarnie jest wierny jednej marce kocich chrupek i chociaż jest z nami ponad 10 lat to jeszcze nigdy nie skusił się na nic co niekocie. Czasami jednak wydaje się być bardzo zainteresowany.

jabłka pod kruszonką

Jabłka z rabarbarem zapiekane pod maślaną kruszonką

Z gałką lodów śmietankowych, które za moment zaczną się topić i tworzyć pyszny lodowo-kruszonkowy sos...

 

 

 

fioletowe aparaty fotografia kulinarna
krem ze szparagów

Słodki i słony maj

Było też na słono, ale zupełnie nieoczywiście. Krem z białych szparagów z rabarbarem.

Przepis pochodzi z najnowszej książki Jadłonomia "Jadłonomia po polsku".

A na majowe święto wszystkich Mam, Pavlova z truskawkami.

 

 

 

 

beza z truskawkami

Dodaj komentarz